Trdla v Berlíně

Trdla v Berlíně
 

Asi tak před rokem ležím v posteli, chystám se vypnout mobil a spát, když si všimnu ikonky, která mi avizuje, že někde koncertují mé oblíbené kapely. Rozkliknu ji a nadskočím. Za tři týdny hrají v Berlíně moji milovaní Muse. Okamžitě začnu hledat volná místa. Jsem horká hlava, co se týče takových akcí a musím se přiznat, že ač je to velmi drahý koníček a dost zatěžuje rodinný rozpočet, nedokážu si ho odpustit. Zjistím, že je posledních pár volných míst a okamžitě se rozhodnu koupit dva lístky. Nějak to dopadne, prostě se na ně dostanu. Lísky ubývají a já s klepající rukou rychle klikám, aby se na mě dostalo. Nejde mi již tradičně zaplatit a nepamatuji se, že by mi někdy něco takového prošlo hladce. Koupeno, zaplaceno. Po chvíli přijde potvrzovací email a já se radostně rozesměju. Krok číslo jedna splněn, lístky jsou koupeny.

Nastává krok číslo dvě. Jak to oznámit příteli jako hotovou věc. Chvíli rozmýšlím a pak píšu.

=Miláčku za tři týdny jsou v Berlíně Muse…=

=Aha, asi jedou turné po Evropě=

Sakra ono mu nedochází, co tím chci říct?!

=No a co kdybychom na ně jeli?=

=Vždyť jsme na nich byli před dvěma měsíci v Praze=

Musím kroutit hlavou nad natvrdlostí mužů.

=Ale jsou to MUSE=

=Aha a co to znamená?=

Fakt se těm chlapům musí říkat všechno doslova.

=Já miluju Muse, to znamená, že bychom na ně měli jet=

=Je to dost drahý a byli jsme na nich nedávno, navíc koupit lístky mimo republiku vyjde mnohem dráž.=

Jak z toho vybruslím? Lístky doma a Leoš se vzpouzí. Nasadím těžký kalibr.

=Prooooosííííííím, já na ně chci jet.=

=Dobře miláčku, zítra zjistím, jestli mám volno a kdyžtak si zkusím vzít dovolenou, ale neslibuji, víš, jak to u nás v práci chodí.=

=Děkuju, jsi zlatíčko 😊=

Ráno přijde odpověď, která mě přiměje skákat radostí po bytě.

=Miláčku volno nemám, ale vzal jsem si dovolenou, můžeme jet.=

Pohotově reaguji.

=Jupííí, hned koupím lístky.=

V autě na cestě do Berlína prožívám euforii a přiznám se ke svému podvodu s lístky. Leoš mi se stoickým klidem odpoví.

„Já jsem si to myslel, že bys nevydržela čekat až do rána.“ 

Na místo dorazíme před polednem. Hned se ubytujeme a rozhodneme se, že se už nebudeme vracet. Půjdeme rovnou na koncert.

„Tak kam bys chtěla jít?“
„Šla bych k řece, tam bude určitě i centrum a hala.“

A kde bude asi tak řeka? Přemýšlíme. Musím říct, že jsme dva lidé ne s orientačním smyslem, ale nesmyslem. Dohodneme se, kterým směrem bude pravděpodobně řeka a tím se vydáme. Asi po hodině nám nezbyde, než se zeptat na cestu a samozřejmě pak ještě několikrát. Leoš naštěstí německy umí. Berlín je nádherně zelené město a přestože bloudíme, jsme nadšeni. Zastavíme se na obědě a popaměti něco vybereme, protože ani jeden pořádně nerozumíme, co je na jídelním lístku napsáno. Moje náhodná volba byla šťastnější než Leošova. Dorazíme konečně k řece. Je nádherný podzimní slunečný podvečer. Jaké jsou tady asi památky? Uvažujeme, ale nic nás z hlavy nenapadá.

„Zeptám se.“ Rozhodne se statečně Leoš a zastaví jakousi paní, která ukazuje na zeď u které stojíme. 

Leoš se snaží zadržovat smích, dokud paní neodejde a pak to nevydrží a rozchechtá se.

„Čemu se směješ?“ Nechápavě se ptám, přítel ukáže před sebe a vyprskne.

„Tohle je Berlínská zeď.“ 

Podívám se taky a před námi se táhne nekonečná zeď na které je všude napsáno Berliner Mauer. Začnu se chechtat s ním. Sedneme si na nábřeží do kavárny a vychutnáváme nádherný podvečer. 

A která strana je vlastně ta východní? Začneme znovu dumat. Leoš opět nelení a zastaví nějakou paní se svým dotazem. Paní nás přeměří pochybovačným pohledem a něco příteli odpoví. Ten si ke mně sedne a začne se opět chechtat.

„Čemu se zase směješ?“ 

„To je přeci jasný, kde je východ. Tady, když je tady ta zeď.“

Začnu se chechtat s ním naší natvrdlosti.

Nastal čas koncertu a moje nedočkavost přidává na obrátkách.

„Měli bychom jít, nesmíme přijít pozdě.“ Popoháním přítele, zadám adresu do googlu a ten nás vede. Jen po pár metrech ukazuje cíl.

„Asi tam mám chybu?“ Pokrčím rameny a přítel opět nelení a odchytí nějakého pána. Ten beze slova ukáže nad naše hlavy, kde se vyjímá obrovský nápis

Mercedes Benz Arena. Opět propukáme v smích. Pat a Mat na výletě.

Aréna je k mému nadšení opravdu malá. Všude je krásně vidět a my máme skvělá místa blízko u podia. Usedáme a já roztěkaně poposedávám. Nemůžu se dočkat začátku koncertu. Z mé euforie mě vytrhnou jakýsi drzouni a něco nám vykládají. Z toho, jak mávají lístky pochopím, že jim sedíme na místech. Myslím, že už vím, jak vypadá infarkt a mrtvice zároveň. Leoš zachová chladnou hlavu a zkontroluje naše lístky.

„Sedíme jen o dvě řady výš.“ Opatrně mi oznamuje, když vidí můj vyděšený výraz v obličeji.

Přesuneme se na naše místa a já radši obezřetně zkontroluji čísla sedaček.

„Máme ještě chvíli, nepůjdeme si koupit něco k pití.“

„Já nikam nejdu!“ Vykulím na něho oči, jak může vůbec něco takového vyslovit a radši se chytím sedaček, kdyby mě náhodou chtěl zase někam odvést.

Jakmile zazněly první tóny, vyskočila jsem ze sedačky a přidala se svým nezpěvem k nádhernému hlasu zpěváka Matta Bellamyho. Což mě jako obvykle nepěkně poznamenalo. Ještě několik dní poté si členové mé rodiny užívali mé krásné skřehotání namoženého hlasu.

Viv Spisovatelka

Mína, novodobý román

Více o knize Mína