Jak jsem získala nový šperk

Jak jsem získala nový šperk

Jsem vášnivou fanynkou Harry Pottera a myslím, že to zmiňuji až příliš často :D. Naopak nikdy jsem nebyla pohlcená šperky značky Pandora, i když se musím přiznat, že jsem velmi rozmarná žena a šperků mám opravdu mnoho. 

Před rokem jsem zjistila, že zmíněná značka vydala kolekci šperků Harry Potter. Pandora není vůbec levná, ale šperky byly tak nádherné a já jsem zjistila že bez nich nemohu žít. Korálků s touto tématikou vyšlo dvanáct, včetně náramku. Propočítala jsem si, že si je postupně během roka koupím. Třeba za odměnu až dopíšu knihu, až ji vydám, za zhubnutí pár kil, za uběhnutí pár kilometrů navíc. Krásná a velká motivace. Co čert nechtěl, přišel covid, já přišla o práci a kniha ještě nebyla vydaná. Korálků jsem měla šest a nebylo dál z čeho kupovat. Ať jsem spekulovala, jak jsem chtěla, nic jsem nevymyslela. Budu si prostě muset počkat, až zase budou penízky, snad kolekci do té doby nestáhnou.

 Nějakou dobu jsme dodržovali vzorně přísnou karanténu, která byla nařízená a když největší panika pominula, začali jsme chodit s přítelem na procházku. Do té doby jsme se neviděli. Samozřejmě každou procházku poslouchal mé kníkání o tom, že si nemůžu dokoupit další korálek i když je teď akce dva plus jeden zdarma.

  Leošův velký koníček je poker a jeden večer se mu podařilo vyhrát turnaj. Slitoval se nade mnou a korálky mi objednal. Měla jsem obrovskou radost. Nemohla jsem se dočkat, až přijdou a už jsem plánovala, kam je na náramek dám a jak je sestavím. Chybí už jen tři, to už vydržím. 

Několik dalších procházek jsem se radovala a pořád jsem příteli ukazovala, kam jsem korálky dala a jak moc mi sluší. Shovívavě se nade mnou usmíval a bylo vidět, že ho těší, jakou mi udělal radost.

Jenže mi jako správně rozmarné ženě začalo ležet v hlavě, jak se dostat ke zbylým třem korálkům. Hlavně když je teď ta akce, nezapomněla jsem si nikdy odůvodnit své myšlenky o koupi. 

Dostala jsem v práci slušné odstupné, to bych zvládla si je koupit a vyjít se zbytkem peněz. Není to rozumné, já vím, vedla jsem monology sama se sebou.

Kniha je ve fázi vydání, z toho si ještě nic kupovat nemůžu. 

Jednou jsme šli zase s Leošem na procházku a on mě poprosil, jestli s ním zajdu do benzínky. Potřebuje si koupit ještě doutníčky.

„A kolik měsíčně prokouříš?“ Zeptala jsem se zvědavě.

Přítel mi odpověděl a já začala opět spekulovat. 

„Aha, takže ty prokouříš měsíčně tolik, jako by mě stál jeden korálek, ale tobě z toho nic nezůstane, ale mně by ten korálek zůstal navždycky.“  Kula jsem opět plány, jak si sama sobě omluvit koupi mých vytoužených korálků.

Leoš se začal smát. 

„Víš co, já ti ty zbylé tři koupím.“

„Né, kvůli tomu to neříkám.“ Připadala jsem si chvilku trapně, protože to opravdu vyznělo, že ho ke koupi tlačím.

„Já vím, ale já ti je chci koupit.“
„Ne, já vážně nechci.“ Oponovala jsem na oko, ale v hlavě už jsem měla plán, kam zbylé tři miláčky umístím.

Teď už se pyšním celou kolekcí a nesundám náramek ani na noc.

Minulý týden k hrůze mého přítele a mých dětí Pandora vydala dalších šest korálků této kolekce. A mně nastal další problém k řešení, jak se ke korálkům dostat.

Viv Spisovatelka

Mína, novodobý román

Více o knize Mína